Výběr vína k jídlu
Jaké vybrat víno k různým druhům jídla. Víno je skvělý doplněk k dobrému jídlu. Zde jsou pravidla jak vybírat a jaké kombinace vína s jídlem jsou nejlepší.
Základní pravidla výběru vína
Bílé víno – podávejte ke světlým masům jako jsou ryby, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky, světlé sýry.
Červené víno – podávejte ke tmavým pokrmům- víno se nehodí k jídlům okyseleným octem, čokoládovým dezertům, zavařeninám, vajíčkům.
Sladké víno – podávejte ke sladkému zákusku. Předkrm jako je například kaviár doplňme vhodně například vínem Chardonnay.
K zeleninovým salátům je vhodné bílé, lehké víno s jemným aroma jako např. Aurelius nebo svěží Sauvignon.
K předkrmům z hovězího masa podáváme červená vína s vyšším obsahem kyselin – Frankovka, nebo André.
Polévky
K polévkám můžeme podávat:
- zeleninové polévky dobře doprovází růžové víno
- drůbeží polévky dobře doprovází bílé víno Müller-Thurgau
- rybí polévku skvěle doladí Rulandské bílé
- zvěřinovou polévku nepokazí ani červené víno Frankovka
- krémové bílé polévky podávejte například ze Sylvánské zelené
Hlavní chody
Pro jídla hlavního chodu platí pravidlo lehké k lehkému.
u ryb platí, čím je ryba méně tučná, tím lehčí víno servírujeme. Ke sladkovodním rybám bílé víno Aurelius nebo Ryzlink vlašský
- smažená ryba – vybírejte víno plnější jakým je Ryzlink rýnský, ale vždy servírujte suché víno
- mořské ryby – skvěle se hodí Chardonnay
- drůbeží maso, kuřecí a krůtí maso doplní mírně aromatická vína – například Pálava
- krocan, jehož maso je jak bílé, tak tmavé můžeme podávat červené víno Modrý portugal

Jaké vybrat víno k dobrému jídlu
Vydatné hlavní chody
- z vepřového masa servírujeme plnější červené víno např. Modrý portugal
- z hovězího masa a k hovězímu steaku se hodí vyzrálé, plné červené víno Cabernet Sauvignon
- z telecí masa k pokrmům méně tučným podáváme vína vychlazenější a k jídlům tučným vína, která mají teplotu na vyšší hranici
- ke steaku z jehněčího masa jsou vhodné bílá vína Veltlínské zelené, nebo rose Zweigeltrebe
Tmavá masa a nebo kořenitá jídla
- pernatá zvěřina podáváme vína charakteru Rulandské modré
- zvěřina servírujeme plné vína Cabernet Sauvignon nebo Svatovavřinecké
obecně platí že čím je maso tmavší, tím zralejší a plnější víno vybíráme Frankovka u tučnějšího masa je vhodné víno mladší červené s výraznými tříslovinami.
Dezerty
- ovocné saláty – vhodné je aromatické víno Irsai Oliver nebo Muškát moravský
- sorbety nebo zmrzlina – hodí se bílá vína nebo sekty
- krémové dezerty – víno ledové nebo víno slámové