Výběr vína k jídlu

Jaké vybrat víno k různým druhům jídla. Víno je skvělý doplněk k dobrému jídlu. Zde jsou pravidla jak vybírat a jaké kombinace vína s jídlem jsou nejlepší.

Základní pravidla výběru vína

Bílé víno – podávejte ke světlým masům jako jsou ryby, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky, světlé sýry.

Červené víno – podávejte ke tmavým pokrmům- víno se nehodí k jídlům okyseleným octem, čokoládovým dezertům, zavařeninám, vajíčkům.

Sladké víno – podávejte ke sladkému zákusku. Předkrm jako je například kaviár doplňme vhodně například  vínem Chardonnay.

K zeleninovým salátům je vhodné bílé, lehké víno s jemným aroma jako např. Aurelius nebo svěží Sauvignon.

K předkrmům z hovězího masa podáváme červená vína s vyšším obsahem kyselin – Frankovka, nebo André.

Polévky

K polévkám můžeme podávat:

  • zeleninové polévky dobře doprovází růžové víno
  • drůbeží polévky dobře doprovází bílé víno Müller-Thurgau
  • rybí polévku skvěle doladí Rulandské bílé
  • zvěřinovou polévku nepokazí ani červené víno Frankovka
  • krémové bílé polévky podávejte například ze Sylvánské zelené

Hlavní chody

Pro jídla hlavního chodu platí pravidlo lehké k lehkému.
u ryb platí, čím je ryba méně tučná, tím lehčí víno servírujeme. Ke sladkovodním rybám bílé víno Aurelius nebo Ryzlink vlašský

  • smažená ryba – vybírejte víno plnější jakým je Ryzlink rýnský, ale vždy servírujte suché víno
  • mořské ryby – skvěle se hodí Chardonnay
  • drůbeží maso, kuřecí a krůtí maso doplní mírně aromatická vína – například Pálava
  • krocan, jehož maso je jak bílé, tak tmavé můžeme podávat červené víno Modrý portugal

Jaké vybrat víno k dobrému jídlu

Vydatné hlavní chody

  • z vepřového masa servírujeme plnější červené víno např. Modrý portugal
  • z hovězího masa a k hovězímu steaku se hodí vyzrálé, plné červené víno Cabernet Sauvignon
  • z telecí masa k pokrmům méně tučným podáváme vína vychlazenější a k jídlům tučným vína, která mají teplotu na vyšší hranici
  • ke steaku z jehněčího masa jsou vhodné bílá vína Veltlínské zelené, nebo rose Zweigeltrebe

Tmavá masa a nebo kořenitá jídla

  • pernatá zvěřina podáváme vína charakteru Rulandské modré
  • zvěřina servírujeme plné vína Cabernet Sauvignon nebo Svatovavřinecké

obecně platí že čím je maso tmavší, tím zralejší a plnější víno vybíráme Frankovka u tučnějšího masa je vhodné víno mladší červené s výraznými tříslovinami.

Dezerty

  • ovocné saláty – vhodné je aromatické víno Irsai Oliver nebo Muškát moravský
  • sorbety nebo zmrzlina – hodí se bílá vína nebo sekty
  • krémové dezerty – víno ledové nebo víno slámové

Podobné příspěvky