O růžovém víně se traduje, že svůj život začíná jako červené a pokračuje jako bílé. Rosé, jak se také nazývá růžové víno, se vyrábí několika různými způsoby. Nejčastější je krátké zakvašení červených hroznů i se slupkami, tak aby se uvolnilo jen velmi malé množství barviva, které dá vínu růžovou barvu a poté odstranění slupek a dokvašení šťávy.

Barva růžového vína přechází od světle růžové, po lososovou, meruňkovou, starorůžovou, třešňovou i korálovou nebo barvu připomínající načervenalý odstín. Vůně a chuť je lehce ovocná, svěží a šťavnatá s citrusovými a květinovými tóny. Víno se hodí nejlépe jako osvěžení v letních měsících. Nedoporučuje se k archivaci, je určeno k přímé spotřebě.

Růžové víno je výborné k pití samotné, s ledem, jako vinný střik, či v různých letních drincích. Dá se míchat s džusem a přidává se do něj také ovoce nebo citrusy, případně máta. Růžové víno je mladé a svěží, vhodné na party, na oslavu či jen tak k popíjení.