Bulharsko

Na území Bulharska se vinná réva pěstuje už od antických dob. Podle Plinia bylo pěstování vinné révy zavedeno králem Eumolpem, který byl původem Thrák.

Bulharsko ročně vyprodukuje více než 1 000 000 tun hroznů a 4 000 000 hektolitrů vína, přičemž spotřeba na osobu je kolem 21 litrů. Bulharské vinařské oblasti jsou rozděleny do pěti hlavních oblastí: 

  • Podunajská nížina – severní vinařská oblast
  • Pobřeží Černého moře – východní vinařská oblast
  • Údolí růží – sub balkánská vinařská oblast
  • Thrácká nížina – jižní vinařská oblast
  • Údolí řeky Strumy – jihozápadní vinařská oblast

Zvláštní pozornost je dnes věnována tradičním místním odrůdám, jakými jsou modré odrůdy MavrudMelnikGamzaPamidŠipka, Cabernet a bílé odrůdy Dimiat, MisketGrozenHemus a Balgarsko Slnce.

dezertních vín například Varna, Bisser, Hebros, Rubín, Burgas, Kagor a Čipran, z perlivých vín je to Perla či Iskra.

Podobné příspěvky