Albánie
Rozvoj vinohradnictví nastal po druhé světové válce a v současnosti se révy pěstuje na cca 22 000 hektarech. Klimatické podmínky jsou ve velké části příznivé, ale zajímavé jsou spíše půdní podmínky, které jsou v celé zemi velice rozdílné.
V některých oblastech se révy vinná pěstuje na půdách lehkých a úrodných, jinde jsou půdy písečné, nebo těžké zvětralé a podle nadmořské výšky je oblast rozdělena na tři části.
- Do 400 m. n. m. jsou to modré stolní odrůdy a odrůdy na výrobu dezertních vín.
- Do 700 m. n. m. se pěstují také moštové odrůdy na výrobu bílého i červeného vína.
- Do 1000 m. n. m. jsou vysázeny odrůdy na výrobu bílých vín a také hrozny na sušení, tzv. rozinky.
Mezi nejčastěji pěstované odrůdy patří Aligote, Chrupka, Čabaňská perla a Pinot. Pro výrobu hrozinek se pěstují odrůdy Sultania a Kišmiš červený a bílý. Většina produkce se z Albánie vyváží.